اين مقالات برگرفته از منابع مختلف است و به معناي تاييد آنها از نظر اين موسسه نمي باشد ، تنها براي اطلاع عموم است
امروزه شهرها تنها ديگر به مثابه مراكز اقتصادي – سياسي و اجتماعي محسوب نميشوند.
شهرها را ديگر نميتوان محل تمركز افرادي محسوب كرد كه به قصد تجارت يا فعاليتهاي سياسي – اجتماعي گردهم آمدهاند، بلكه امروزه شهرها به مفهوم باستاني خود بيشتر نزديك شدهاند. در جهان جديد شهرها دولتهاي كوچك و خردي هستند كه بطور مستقل اداره ميشوند و قوانين و مقررات خاص خود را دارند.
اگر چه آنان تحت سيطره حكومتهاي مركزي و تحت حمايت آنانند، اما مديريتهاي محلي در اين شهرها، چنان قدرتمند و پرنفوذ است كه تصور دولت شهرهاي باستاني جان ميگيرد.
شايد بتوان اين رويكرد را مفهومي از مديريت واحد شهري دانست كه در بسياري از كشورهاي جهان تجربه و به كار گرفته ميشود. اگر چه سالهاست كه نبود مديريت واحد در شهرهاي بزرگ كشور از جمله تهران موجب بروز مشكلات متعدد ميشود، اما با محوري شدن بحثها پيرامون اين موضوع و آمادگي شهرداريها براي پذيرش مسئوليتهاي 22گانه، گامهاي موثري در تحقق اين امر برداشته شده است.
شورا به عنوان اركان انكارناپذير مديريت شهري، بيترديد بازوان پرتواني براي اداره شهرهاي بزرگ هستند. مسلماً شوراهاي شهر كه منتخبان اجتماعي مردمند، ميتوانند گامهاي موثري در تحقق مديريت واحد شهري داشته باشند، چرا كه ظرفيت شوراها، تنها محدود به وضع قوانين و تصويب آنان در حوزه شهر نيست، بلكه شوراها توان و قدرت فعاليت بيشتري دارند و در اداره شهر، بيترديد ميتوانند موثرتر باشند.
ممكن است در نگاه اول شوراها را آنگونه كه قانون مشخص كرده، تا به امروز چندان پويا ندانست، اما آنچه از پيشبينيهاي قوانين موضوعه برميآيد، اين است كه بيترديد، شوراها، تا به امروز تنها در بخشي از مسئوليتها و وظايف خود به فعاليت پرداختهاند و بخش قابل توجهي از تواناييهاي بالقوه آنان هنوز به كار گرفته نشده است.
در صورتي كه دولت بر مديريتهاي محلي و تمركززدايي تاكيد داشته باشد و در اين راستا بسياري از مسئوليتهايي را كه در شهرها در اختيار شهرداريها نيست به آنان واگذار كند، شوراها فرصت بروز بسياري از تواناييها را بازمييابند و در عرصه مديريت كلانشهري، قابليتهاي تازهاي را بروز ميدهند.
در دوره گذشته شوراها، كمتر اتفاق افتاده بود كه آنان به نحو جدي در مديريت شهر تاثير داشته باشند و بيشتر ناظر بر فعاليت شهرداري قلمداد ميشدند، اما با تحقق مديريت واحد شهري شايد شوراها امكان فعاليتهاي گستردهاجتماعي را بازيابند و بتوانند به عنوان بازوان پرتوان جامعه گامي جدي در پويايي شهر بردارند.
براي آنكه اين مهم به دست آيد،نيا زمند ا قدام جدي شورا ها در عرصه اجتماعي هستيم. ترديدي نيست كه در طول سالهاي گذشته، شوراها توانايي ساماندهي به مشكلات اجتماعي را يافته اند و بيش از پيش در كسب تجارب گوناگون موفق بوده اند.
بر همين اساس، انتظار ميرود ظرفيتهاي شوراها هرچه بيشتر امكان بروز در مديريت شهري را بيابد.
نويسنده:عباس ثابتيراد
برگرفته از سايت روزنامه همشهري
© کپی رایت توسط موسسه فرهنگی هنری قلم صنع (کلیه حقوق مادی و معنوی مربوط و متعلق به این سایت است.)
برداشت مقالات فقط با اجازه کتبی و ذکر منبع امکان پذیر است.
نوشته شده در تاریخ: 1386/12/4 (3284 مشاهده)